september 10, 2023

Dromen waarmaken: deze 6 stappen helpen je op weg

 

Vaak koesteren we dromen niet omdat we bang zijn dat ze niet uit zullen komen of dat het vormgeven ervan te veel gedoe is. We proberen het niet eens en accepteren de situatie, bewust of onbewust, zoals hij nu is, omdat het makkelijker is dan een beter leven vormgeven. Misschien droom je van een creatieve carrière terwijl je nu een traditionele kantoorbaan hebt. Of verlang je naar meer vrijheid, ruimte en spontaniteit terwijl je weken nu van kop tot staart volgepland zijn.

Vaak worden deze verlangens onderdrukt door externe verwachtingen en maatschappelijke normen. Van de gebaande paden afwijken is enger dan blijven doen wat je al deed. En niemand vind het fijn om zich onveilig te voelen, dus doen we er alles aan om risico’s te vermijden. En zit je vast in “hoe succesvol zijn eruit hoort te zien”, eigen principes en overtuigingen die je gevormd hebben. Tijd om dat eens te gaan onderzoeken. Voor iedereen is het startpunt van zelfonderzoek anders. Hier volgen 6 tips die je verdieping geven of op weg helpen.

 

1. Wat wil je écht?

Het allerbelangrijkste is dat je helder voor ogen hebt wat jouw wensen zijn. Waarom is dit zo belangrijk voor jou? Wat ervaar of voel je op het moment dat je het verlangen hebt gerealiseerd? Wat is het verlangen achter het verlangen? Zo kan het zijn dat je droomt van een wereldreis, terwijl je nu vastzit in een kantoorbaan. Hier kan het verlangen naar vrijheid achter zitten. En gaat die wereldreis jou dat geven? Of staat de wereldreis hier slechts symbool voor? Een paar tips om je verlangens kracht bij te zetten:

 1. Creëer een inspirerend toekomstbeeld en zoek naar succesverhalen van anderen;
 2. Spreek je verbeeldingskracht aan door visualisatie meditaties;
 3. Zoek naar positieve quotes en mantra’s die je helpen;
 4. Maak een vision board.

 

2. Onderzoek je excuses

Onderzoek je eigen overtuigingen en belemmeringen. Welke gedachten houden je tegen om je dromen na te jagen of verandering aan te brengen in je leven? Misschien ben je ervan overtuigd dat succes enkel bereikt kan worden via de conventionele weg, of dat je niet over de nodige vaardigheden beschikt om te doen wat je echt wilt. Deze zelfbeperkende overtuigingen kunnen een obstakel vormen op je weg naar een ander pad. Met excuses geef je toe aan de verleiding je veilig te voelen. Maar ondertussen doe je jezelf tekort. Het goede nieuws is dat je deze beperkende gedachten kunt ombuigen zodat je prioriteiten veranderen. Welk excuses zijn herkenbaar voor jou?

 1. Ik heb geen tijd – Ik verander mijn prioriteiten, zodat er tijd vrijkomt voor wat ik werkelijk belangrijk vind.
 2. Ik ben te oud – Ik ben nooit te oud om op dit moment te doen wat mij gelukkig maakt.
 3. Ik heb geen energie – Ik leef mijn leven met passie en die passie vervult me met energie.
 4. Ik heb geen geld – Ik ben rijk en ik ben verbonden met een bron van grenzeloze overvloed.
 5. Ik stel anderen teleur – Ik heb liever dat anderen hun verwachtingen van mij moeten bijstellen dan dat zij houden van een beeld van mij dat niet overeenkomt met wie ik werkelijk ben.
 6. Ik ben nu eenmaal zo – Ik leef nu en kan op dit moment beslissen over en handelen naar wie ik wil zijn.
 7. Ik ben niet goed genoeg – Als ik plezier heb in wat ik doe, dan kan het niet misgaan.

 

3. Zet die eerste mini-stap

Als je je bewust bent van je remmende gedachten en hier afstand van kan nemen, dan kan je de ruimte voelen om naar voren te bewegen. Waarschijnlijk zie je het complete plaatje nog niet en dat is spannend. Je hoeft je leven niet radicaal om te gooien, maar je kunt al wel een eerste kleine stap zetten. Wat is dat voor jou? Kan je het nog kleiner maken? Zomaar een paar kleine voorbeelden:

 • Oefenen met “nee” zeggen
 • Een afspraak afzeggen om tijd voor jezelf te creeëren
 • Of juist een afspraak plannen met iemand die je inspireert
 • Succesverhalen van anderen lezen
 • Een lijstje opstellen met droombedrijven
 • Onderzoeken hoe je begint met ondernemen

 

4. Sta open voor verassingen

Sta open voor verrassingen en onverwachte wendingen wanneer je stappen gaat zetten richting je dromen. Het zijn juist deze momenten die kunnen leiden tot de meest waardevolle ontdekkingen en kansen. Wees niet bang om af te wijken van je oorspronkelijke plan.

 

5. Er bestaan geen foute keuzes

Er bestaan geen foute keuzes, alleen maar alternatieve routes. Elke stap die je zet, elke beslissing die je neemt, brengt je dichter bij zelfontdekking en groei. Zelfs als je een zijpad inslaat dat niet precies naar de bestemming leidt die je in gedachten had, leer je waardevolle lessen en kom je dichter bij het begrijpen van jezelf en wat je werkelijk wilt.

 

6. Spreek je uit en zoek support

Ik weet dat je sterk bent, maar je hoeft het niet alleen te doen. Vraag om hulp, ga aan de slag met een coach of praat met anderen over je dromen en verlangens. Verzamel mensen om je heen die in je geloven en supporten. Door met anderen te praten over je dromen en wensen, kunnen nieuwe deuren voor je openen. Iedereen kent wel “iemand”.

 

Het bewandelen van een ander pad naar succes kan uitdagend zijn, maar het is een van de meest fantastische dingen die je kunt doen. Het is een reis van zelfontdekking, persoonlijke groei en het vinden van vervulling op je eigen voorwaarden. Durf dus dat andere pad te kiezen, onderzoek je verlangens, overwin je belemmerende overtuigingen, koester je toekomstbeeld, en bovenal, geniet van elke stap op weg naar jouw unieke vorm van succes. Je bent onderweg naar een leven dat echt van jou is, en dat is een avontuur dat het waard is om te beleven.

Wil je meegenomen worden in mijn persoonlijk ervaring? Schrijf je dan in voor de Female Impact Nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de Female Impact Nieuwsbrief

Elke maandag positief beginnen en een krachtige start van de week. Ik zorg ervoor dat jij je fantastisch voelt en druk gaat zijn met je eigen dromen.