“Volg je hart.” Wanneer iemand mij een paar jaar geleden, rationeel en nuchter, dit als goed bedoeld advies gaf klonk het alsof ik de relativiteitstheorie van Einstein achterstevoren aan ze moest uitleggen. Inmiddels heb ik het ontcijfert. Luisteren naar wat je hart te vertellen heeft is niet zo moeilijk. Het is het gevoel dat je diep vanbinnen vreugde geeft. De twinkeling in je ogen, de kriebel in je buik en je hart die sneller gaat kloppen.

“We verlangen naar vrijheid. Maar toch voelen we ons vastgezet in ons dagelijks leven.”

Maar soms lijkt het wel alsof de wereld om ons heen in een soort verdoving is geraakt. Keuzes maken we veelal op basis van ratio en angst. We verlangen naar vrijheid. Maar toch voelen we ons vastgezet in ons dagelijks leven. Dat is niet zo. Je hebt áltijd een keuze. En als je het even niet weet, ga dan op zoek naar die inner sparkle. Want als je dat gevoel volgt, gaat de rest vanzelf.

Ontdekken wat je leuk vindt of wat je passie is kan tegenwoordig best lastig zijn.

Ons leven zo ingericht dat er veel concurreert om je aandacht: de dynamiek van je werk, je mailbox, je social media, je partner, je vrienden, Whatsapp, noem het maar op. Voor je het weet is er weer een dag, week of maand voorbij en weet je niet meer wat je gisteren hebt gegeten.

Misschien voel je zelfs wel niet eens de ruimte om er überhaupt over na te denken. Opgaand in de waan van de dag voelen andere dingen als meer prioriteit waardoor je je eigen dieperliggende verlangen met gemak aan de kant wuift. Komt wel een keer.

Maar wat kost het je om zo door te gaan? En op de lange termijn? Als dit de laatste dag van je leven zou zijn, zou je die dan doorbrengen zoals nu? Dit is niet om het zwaar te maken, want laten we het vooral leuk houden, maar verandering ontstaat wanneer je pijn groter is dan je verlangen.

“Verandering ontstaat wanneer je pijn groter is dan je verlangen.”

Ik gun je echt minder “oké” en meer doen waar je diep vanbinnen echt naar verlangt. Maar als je wacht op het goede moment dan kan je je hele leven blijven wachten. Ontdekken wat je leuk vindt doe je namelijk door te doen en te ervaren. En dat begint met het besef dat het echt anders kan. En misschien wel moet. Aan jou de keuze.