september 3, 2023

5 Tips om je vakantiegevoel thuis vast te houden

 

Die naderende deadline voor de vakantie, nog even flink doorbuffelen voordat je eindelijk kunt genieten van die welverdiende rust. Daar was je echt aan toe hé? Maar eenmaal neergestreken in het zonovergoten paradijs, bekruipt je het gevoel dat het toch anders moet. Je wilt niet meer aftellen tot het volgende weekend of vakantie. Nee, het is tijd om dat ontspannen gevoel mee naar huis te nemen. Hoe? Ik deel hier 5 praktische tips die je direct kunt toepassen.

 

1. Begin je dag met mindfulness

Je dag beginnen met mindfulness geeft je een vliegende start. Het is een moment om jezelf te centreren en je gedachten te kalmeren voordat de dagelijkse drukte begint. De dag starten bij jezelf geeft je focus en richting, zonder de afleiding van de buitenwereld. Zet je wekker een paar minuten eerder en ontdek wat jou helpt voor een goed gevoel, zoals een (korte) meditatie via de Meditation Moments App, je bedenkt vanuit je bed 3 dingen waar je ontzettend dankbaar voor bent en wat je intentie is voor de komende dag. Dit kan al gewoon vanuit je bed of onder de douche.

 

2. Bepaal je doelen en grenzen

Een van de belangrijkste aspecten van het behouden van het vakantiegevoel is het stellen van duidelijke doelen en het aangeven van grenzen. Neem de tijd om te overdenken wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Welke doelen wil je bereiken? Welke activiteiten maken je echt gelukkig en welke kosten je energie? Door je prioriteiten te bepalen en grenzen te stellen, kun je voorkomen dat je wordt meegesleept in de eindeloze stroom van verplichtingen. ‘Nee’ zeggen tegen dingen die je geen energie geven is een hele kunst, maar draagt bij aan jouw welzijn.

 

3. Leer om ‘uit’ te staan

In onze hyperverbonden wereld is het gemakkelijk om altijd ‘aan’ te staan. Werk-e-mails, sociale media en constante notificaties kunnen leiden tot een voortdurend gevoel van verplichting en stress. Het is essentieel om te leren om ‘uit’ te staan wanneer je niet aan het werk bent. Schakel meldingen uit, leg je telefoon weg en geef jezelf de vrijheid om echt te ontspannen. Dit zal niet alleen je vakantiegevoel versterken, maar ook je algehele welzijn bevorderen. Mijn favoriete tips:

  1. Schakel notificaties uit van sociale media, zoals Instagram en WhatsApp;
  2. Zet je telefoon op vliegtuigstand na 19:00. Jij bent niet meer bereikbaar!
  3. Stel schermtijd in voor sociale media of andere applicaties en laat de code door iemand anders instellen;
  4. Lees geen of minder nieuws;
  5. Ga in de vrijgekomen tijd op zoek naar ontspanning, zoals een warm bad of een fictief boek.

 

4. Leer van je vakantie-ervaringen

Je vakantie-ervaringen kunnen een schat aan inzicht bieden over wat je echt gelukkig maakt. Denk terug aan de momenten waarvan je het meest genoot tijdens je vakantie. Was het de tijd die je doorbracht met je geliefden? De natuur? De nieuwe culturen en ervaringen die je hebt opgedaan? Probeer de positieve elementen van je vakantie in je dagelijkse leven te integreren. Plan quality time met je dierbaren, maak tijd voor de natuur, en omarm nieuwe ervaringen, zelfs als ze dichter bij huis zijn.

 

5. Bouw mini-vakanties in je dag in

Een van de meest effectieve manieren om het vakantiegevoel vast te houden, is door mini-vakanties in je dagelijkse routine in te bouwen. Dit kunnen korte pauzes zijn gedurende de dag waarin je even kunt ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Sluit je ogen, voel je voeten op de grond, haal diep adem en droom jezelf even in jouw favoriete vakantieplek. Dit kan zelfs maar een paar minuten duren, maar het kan je energie geven en je helpen om stress te verminderen. Tip: plaats je favoriete vakantiefoto op een plek waar je het veel kan zien.

 

Door deze vijf praktische tips toe te passen, kun je niet alleen het vakantiegevoel behouden, maar ook een leven van balans en ontspanning omarmen. Laat de ratrace achter je en geniet van het gevoel van vrijheid en rust, niet alleen tijdens je vakantie, maar elke dag van het jaar. Dit doe je door regie over jouw eigen leven te nemen en te genieten van elk moment.

Wil je meegenomen worden in mijn persoonlijk ervaring? Schrijf je dan in voor de Female Impact Nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de Female Impact Nieuwsbrief

Elke maandag positief beginnen en een krachtige start van de week. Ik zorg ervoor dat jij je fantastisch voelt en druk gaat zijn met je eigen dromen.